Informații sintetizate și clarificate despre diferite fețe ale unei comunități. Ghidul, disponibil digital și tipărit, cuprinde cinci capitole: ce fac autoritățile locale, cum pot cetățenii să lucreze cu autoritățile, ce înseamnă implicarea și societatea civilă, cum funcționează alegerile și cum se înființează un ONG.

#implicare #societateacivilă #ONG

01

Structurile locale sunt direct responsabile de bunul mers al unei comunități. Deși uneori „traduc” directive stabilite la nivel național, responsabilitatea și modul aplicării aparține oamenilor de lângă noi: primar, consilieri locali, consilieri județeni, președinte al Consiliului Județean. Capitolul 1 prezintă cum funcționează aceste instituții și cum ar trebui să se raporteze la cetățeni.

02

Relația dintre cetățeni și autorități ar trebui să fie de dialog și colaborare. Instrumentele aflate la dispoziția publicului sunt multiple: prezența la ședințele de consiliu local sau județean, solicitarea de audiențe, participarea la consultări publice, înaintarea de petiții sau chiar protestul.

03

O societate sănătoasă este una cu cetățeni „sănătoși civic”: informați, atenți la tentative de manipulare, dar și la propriile prejudecăți, conectați la ce se întâmplă în jur - interesați de dezbateri publice, dornici să inițieze campanii online pentru subiectele în care cred și, de ce nu, de a se alătura unui ONG.

04

În orice societate democratică, alegerile libere și corecte reprezintă o traducere a voinței cetățenilor. Cetățenii pot prticipa la monitorizarea alegerilor, dacă optează să fie acreditați ca observatori independenți, de către asociații care au acest obiect de activitate. Pașii pentru acreditare, responsabilitățile și „puterile” astfel obținute sunt detaliate în capitolul curent.

05

Cetățenii au la dispoziție diverse mecanisme de control și presiune la adresa celor care îi conduc, dar dincolo de inițiativele individuale există și posibilitatea de a „lupta” într-o formă mai eficientă, prin intermediul unui ONG, prin care să se dobândească o voce mai puternică și o vizibilitate mai mare. Înființarea unui ONG presupune mai mulți pași, care ar fi bine să fie cunoscuți dinainte.